Digitalni marketing

Youtube SEO: Kako na vrh Youtube pretrage?

Youtube SEO, odnosno optimizacija Youtube kanala i njegovog sadržaja, važan je dio bilo koje online marketing strategije. Slično Google, Youtube ima svoj algoritam koji rangira Vaš video prilikom pretrage. Prije nego što Vam damo svoje preporuke, odgovorićemo na druga dva pitanja.

Pitanje br. 1: Šta je Youtube SEO?

Youtube SEO je proces optimizacije videa, plejlisti i kanala kako bi se oni rangirali visoko prilikom pretrage na Youtube. Pretraga na Youtube predstavlja samo jedan izvor pregleda videa. U zavisnosti od prirode videa, a iz našeg iskustva, mnogo više pregleda dođe od preporučenih videa. Navešćemo vam primjer jednog videa našeg klijenta koji ima 1,1 milion pregleda.

Dakle, dobro urađenom optimizacijom videa i kanala, pored povećanja mogućnosti da Vaš video bude na vrhu organske youtube pretrage, povećavate i mogućnosti da se Vaš video nađe u predloženim videima. Takođe, pregledi mogu da dođu i od browse features i ostalih izvora (eksternih izvora poput Facebook-a, Twitera, Google-a, notifikacija, end screens, cards, youtube reklamiranje itd).

Pitanje br. 2: Kako youtube algoritam radi?

Youtube objašnjava algoritam u dvije rečenice:

 1. Videi su rangirani na osnovu nekoliko faktora, odnosno koliko dobro su naslov, opis i sadržaj videa povezani sa pretragom gledaoca, odnosno koliko dobro je urađena optimizacija video sadržaja.
 2. Pored toga, gleda se koji je video izazvao veliki angažman gledalaca, kako bi ga ostali gledaoci lakše pronašli.

Angažman se prikazuje u Youtube Analytics, a misli se na broj lajkova i dislajkova, komentara, CTR, prosječno vrijeme gledanja videa, klikove na end screens, klikove na kartice itd.

Korišćenje ključnih riječi na sadržaju videa je bitno kako za kanal, tako i za video. Podudaranje pretrage gledaoca sa korišćenim ključnim riječima u videu je od velikog značaja. Ipak, ključni sastojak efektivnog SEO Youtube videa je angažman gledalaca. Zašto je to tako? Jednostavno, Youtube želi da zadrži gledaoce na njihovoj platformi što duže. Što je više pregleda, više se prikazuju reklame i više je novca na njihovom računu. Što je najvažnije sa stanovišta kreatora videa, ukoliko imate veliki angažman na videima, Youtube će Vas nagraditi na taj način da će Vaši videi biti vidljiviji.

Sada, kada smo odgovorili na prethodna dva pitanja, dolazimo do pitanja iz naslova:

Kako da Vaši videi budu rangirani što bolje u pretrazi?

Da bi vaši videi bili na vrhu pretrage dajemo vam 10 savjeta.

 1. Uradite pretragu ključnih riječi prije objavljivanja videa. Ukoliko ne targetirate ključne riječi sa brojem pretraga na Youtube, onda nećete dobiti preglede od pretraživanja.
 2. Imenujte video fajl prije dodavanja na youtube. “mXdbbppV1” zaista nije dobar naziv fajla! Koristite ključne riječi ili fraze.
 3. Na stranici optimizacije videa od velikog značaja su:

Naslov

 • U naslovu koristite najrelevantniji pojam za pretraživanje, odnosno ključnu riječ.
 • Naslovi ne bi trebalo da imaju duže od 60 karaktera, s tim da bi ključna riječ trebala biti na početku.
 • Naslovi treba da budu zanimljivi.

Opis

 • Potrebno je pisati opis koji je pomoći prilikom pretrage, gdje će se napisati dodatne informacije koje bi mogle da zainteresuju gledaoca, ali i da ga zadrže na Vašem kanalu.
 • Neke ključne riječi koje se koriste u opisu mogu da budu veoma važne.
  Linkujte gdje smatrate da bi Vaš potencijalni fan trebao da ode (Vaše stranice na društvenim medijima, Vaš sajt, drugi Vaši videi…)

Tagovi

 • Potrebno je dodati ključne riječi i fraze koji na najbolji način opisuju video. Pošto su već istražene ključne riječi i izvršena optimizacija naslova i opisa, ne bi trebalo biti teško unijeti i tagove.

Thumbnail

 • Napravite atraktivan thumbnail koji će prilikom skrolovanja privući pažnju.

4.  Tražite od gledalaca da komentarišu, lajkuju i da se pretplate, a Vi obavezno odgovarajte na komentare i podstičite interakciju.

5.  Optimizacija u samom videu, gdje prije svega mislimo na prevode / Closed Captions (CC). Mnogi youtube stručnjaci, uključujući i nas, vjeruju da Youtube čita prevod kako bi bolje razumio kontekst videa.

6.  Koristite cards kako bi se gledaoci ohrabrili da:

 • Gledaju neki drugi video ili plejlistu
 • Otkriju drugi Youtube kanal,
 • Doniraju neprofitnim organizacijama,
 • Odgovore na pitanje,
 • Posjete eksterni link.

7.  Koristite End screens, kako biste uputili gledaoca na neki drugi Vaš video ili eksterni link.

8.  Prvih 14-48 sati od objavljivanja videa je krucijalno. Ovdje bi se trebao ogledati sav teški rad koji ste uradili ukoliko ste pratili sve gore navedene preporuke. Prilikom objavljivanja i u prvih nekoliko dana:

 • nađite najbolje vrijeme za objavljivanje videa,
 • odgovarajte na komentare,
 • promovišete video postojećoj publici (blog, newsletter ili putem socijalnih mreža),
 • platite Youtube reklamu.

Pratite analitiku na dnevnom nivou i izvršite određene promjene ukoliko ima potrebe za tim.

9.  Optimizujte gledanje u sesijama. Vrijeme gledanja u sesijama je ukupno vrijeme koje je gledalac proveo gledajući videe na Youtube, bez napuštanja platforme. Dva su ključna benefita od povećanja vremena gledanja u sesijama, a to su:

 • gledaoci gledaju vaš sadržaj duže i
 • kanal bi trebao dobiti više pretplatnika i pregleda.

Već smo pričali o endscreens i cards, a predlažemo Vam:

 • kreiranje sadržaja u serijama,
 • korišćenje playlisti,
 • optimizirajte početnu stranicu kanala.

Nadamo se da vam je ovaj kratak tekst bio od pomoći da shvatite da uspjeh na Youtube nije isključivo u postavljanju sadržaja, nego u optimizaciji sadržaja.

Ukoliko želite da vaše kanale vodi grupa eksperata, budite slobodni da nas kontaktirate. Šta time dobijate?

 1.  Kanali koje vodimo imaju konstantan rast u pregledima, vremenu gledanja i pretplatnicima.

2.  Spremni smo da vam ponudimo najbolju moguću optimizaciju svih vaših ranijih videa, a zatim i svakog novog videa koji objavljujete. Sudeći prema ocjenama vidIQ biramo najbolje rangirane tagove

i postižemo odličan VIDIQ SEO SCORE:

3.  Ukoliko se vaši videi monetizuju, garantujemo drastičan porast dobiti u kratkom vremenskom periodu:

4.  Ukoliko vam organski reach ipak nije dovoljan i želite da vaš video bude sponzorisan i tu vam možemo pomoći. Sa Youtube oglasima dolazite do potencijalnih klijenata i tjerate ih na akciju dok gledaju ili pretražuju svoje omiljene videe, a vi plaćate samo onda kada oni iskažu interesovanje.

Gledano iz tehničke perspektive, moguće je optimizovati youtube kanal na veći nivo i postići mnogo veći broj pregleda. Senso Digitale nije viralna senzacija, ali ukoliko pratite naše savjete, na konju ste! Međutim, ne zaboravite: Sadržaj je kralj!

www.sensodigitale.com

Author

Senso Digitale